بهطورکلی وجود یک سیستم یکپارچه که قابلیت کنترل تجهیزات برقی مختلف در ساختمان را بر عهده داشته باشد ازجمله المانهای اصلی در هوشمند سازی یک ساختمان است. در فرایند هوشمند سازی ساختمانها میتوان لوازم و یا سیستمهای خانه را به یک شبکه مشترک وصل نموده و بهطور مستقل و از راه دور آنها را کنترل کرد. بهعنوانمثال ترموستات، چراغها، بلندگوهای صوتی خانه شما، تلویزیونها، دوربینهای امنیتی، قفلها، وسایل و سایر موارد همه به یک سیستم مشترک وصل شدهاند که از طریق تلفن هوشمند یا از طریق دستگاه لمسی تلفن همراه قابلکنترل هستند که در این مقاله در باب آن بیشتر صحبت میکنیم.
معرفی تجهیزات لازم جهت هوشمند سازی خانهها
برای ساخت یک خانه هوشمند نیاز است تا المانهای مختلفی در خانه قابلیت خودکار شدن را پیدا کنند که این موارد در یک نگاه کلی شامل موارد زیر میباشد:
۱. توجه به روشنایی ساختمانها
جالب است بدانید که با استفاده از سیستم BMS میتوان روشنایی بخشهای مختلف ساختمان را هوشمند نمود. درواقع این هوشمند سازی شامل کنترل روشنایی ازجمله روشن و خاموش نمودن خودکار آنها، تنظیم سطح نور، کاهش یا افزایش و همچنین تعیین و مشاهده وضعیت آنها و امکان روشن و خاموش نمودن آنها از راه دور و بیرون ساختمان میباشد.
۲. استفاده از سیستمهای حفاظتی و امنیتی هوشمند
بهطورکلی میتوان سیستمهای اعلام و اطفاء حریق، ورود و خروج پرسنل، دوربین مداربسته و نشتی آب و آبگرفتگی و حفاظت از برقگرفتگی را نیز به سیستم BMS که در بخش قبل معرفی نمودیم متصل نموده و بهوسیله سیستمهای حفاظتی و امنیتی را کنترل نمود.
۳. استفاده از دربها، پنجره، پرده و سایبان هوشمند
بهوسیله سیستم BMS میتوان این تجهیزات را کنترل و وضعیت آنها را دائماً مشاهده نموده و فرمانهای لازم را بهمنظور افزایش امنیت صادر نمود. جالب است بدانید که حتی میتوان با استفاده از حسگر اثرانگشت یا کارت مغناطیسی علاوه بر ایجاد ایمنی بیشتر به طبقهبندی و زمانبندی سیستمها نیز پرداخت.
۴. سیستمهای سرمایشی و گرمایشی و تهویه مطبوع
سیستمهای سرمایشی و گرمایشی میتوانند شامل تجهیزات مرکزی و تجهیزات محلی باشند. درواقع تجهیزات مرکزی معمولاً در موتورخانه واقع میباشند که ازجمله آنها میتوان به چیلر، دیگ آبگرم، پمپهای سیستم، برج خنککننده و بسیاری از موارد دیگر اشاره کرد.
از طرفی تجهیزات محلی نیز شامل فنکوئلها، کولرها و هواسازها بوده که از طریق سیستم BMS میتوان چه انواع محلی و چه تجهیزات مرکزی را در زمانهای مشخص و از راه دور روشن و خاموش نمود. همچنین جالب است بدانید که این سیستم میتواند دمای اتاقها را بهصورت هوشمند کنترل نموده و در صورت عدم حضور افراد نسبت به خاموش نمودن تجهیزات اقدام نماید.
۵. سیستمهای صوتی و تصویری
با استفاده از BMS میتوان امکان استفاده از یک آرشیو مرکزی صوتی را انتخاب و یا جهت مراسمهای مختلف حالتهای از قبل تعریفشده را انتخاب و اجرا نمود. همچنین میتوان تجهیزات اداری را نیز از طریق این سیستم کنترل نمود.
۶. سیستم آیفون تصویری و ورود و خروج مهمانان یا مراجعهکنندگان
در مورد ساختمانهای اداری این سیستم میتواند ورود و خروج کلیه مهمانان را ثبت و حتی تصویر آنها را ضبط نمود و در ساختمانهای مسکونی نیز امکان دریافت تصویر مراجعهکننده بر روی نمایشگر و در صورت عدم حضور ثبت تصویر به همراه زمان مراجعه وجود داشته و حتی در صورت وجود اینترنت امکان برقراری ارتباط با مهمان از راه دور را مهیا سازد.
۷. کنترل تأسیسات استخر، سونا و جکوزی
با استفاده از این سیستم میتواند بهطور هوشمند این تجهیزات را روشن و خاموش نموده و دستگاههای تصفیه و یا دما را کنترل کرد. همچنین در صورت لزوم دیگر کنترلهای برنامهریزیشده را نیز صورت و ارائه داد.
۸. سیستمهای ارتباطی
بهطورکلی پشتیبانی خطوط تلفنی، پیامگیر و تلفن سانترال نیز از ویژگیهای این سیستم به شمار میرود.
۹. وسایل الکتریکی ساختمان
در ساختمان هوشمند امکان اطلاع یافتن از وضعیت کلیه وسایل الکتریکی ساختمان و کنترل آنها وجود دارد.
۱۰. سیستم آبیاری
جالب است بدانید که در یک ساختمان هوشمند میتوان آبیاری گیاهان موجود در حیاط و یا داخل ساختمان را بهطور خودکار طبق برنامه از پیش تعیینشده انجام داد. درنتیجه با استفاده از سیستم مدیریت ساختمان میتوان ساختمانها را ازنظر بخشهای مختلف تا سطح موردنظر هوشمند نمود.